Типи шенгенських віз

Шенгенські візи для українцівЯк класифікуються шенгенські візи? Розібратися у всіх цифрах і буквах на візі насправді досить нескладно. Перший рядок говорить нам про те, в яких країнах вона дійсна.

У даному прикладі по-польськи написано «шенгенські країни», т.е всі країни Шенгенської зони. Якщо буде написано назву конкретної держави – це не Шенгенська, а національна віза, з якою в інші країни їхати не можна.

Отже, типи шенгенських віз бувають такі:

Тип « А» – це аеропортова транзитна віза, яка дозволяє перебування на транзитній території зони аеропорту в будь-який з країн Шенгену, і тільки. На візу типу «А» не поширюється переміщення по території Шенгенської зони.

Тип « В» – цей тип транзитної візи видається тому, хто слідує через яку-небудь країну зони Шенгену будь-яким наземним транспортом. Термін її дії, як правило, становить від 1 до 5 днів. Однак подібна віза з моменту вступу в силу Візового кодексу ЄС від 2010 р. не видається. Тепер, якщо ви в Європі лише проїздом, то вам доведеться оформити звичайну візу «С», в якій у графі «причина в’їзду» стоятиме позначка «транзит».

Тип «С» – (гостьова, туристична, бізнес – віза і т.д.) називають ще й короткостроковою візою. Вона видається, якщо людина в’їжджає на територію Шенгенської зони на термін менше 90 днів. Цей тип візи не надається громадянам держав, які мають договір про безвізове перебування на території країн-учасниць Шенгенського договору. Така віза має кілька видів:

  • Віза категорії С1 дозволяє перебувати на території Шенгену до 30 днів;
  • Візи категорій С2 і С3 дають право перебувати в зоні Шенгену до 90 днів протягом півроку і року відповідно;
  • Віза категорії С4 дозволяє перебувати в Шенгенській зоні також до 90 днів, але термін її дії варіюється від 1 року до 5 років.

Кожна категорія візи типу «С» може бути одноразовою, дворазовою або багаторазовою (MULTI) . За одноразової або дворазовою візою ви зможете в’їхати на територію Шенгену тільки один або два рази відповідно. І якщо в план вашої подорожі покидання шенгенської зони, а згодом повернення в неї, то цей факт зазначається в анкеті – заяві , і тоді Консульство буде приймати рішення про видачі вам дворазової візи.

Шенгенська віза MULTI надає право на багаторазове відвідування всієї потрібної нас зони. Тільки спочатку вам потрібно буде здійснити в’їзд через ту країну, чиє Консульство видало вам візу, т. о. не порушивши «правило першого в’їзду». Наступні поїздки ви можете здійснювати вже згідно своїм бажанням. Зазвичай MULTI видаються терміном на 180 днів, 1 рік, 3 роки і т.д. Однак і тут є свої підводні камені: майте на увазі, що віза типу « С» містить в собі два різних поняття – це загальний термін дії і можливий термін перебування в країнах Шенгену. У багаторазової шенгенської візи завжди є обмеження на перебування, яке зазвичай становить 90 днів протягом півроку. Це означає, що з такою візою можна багаторазово відвідувати країни Шенгену, але сумарний час знаходження там має становити не більше 90 днів за півроку. Інакше кажучи, якщо шенгенська віза дана на рік, і в першому півріччі ви вже «витратили» свої 90 днів, то раніше настання другого півріччя у вас немає права використовувати свій залишився ліміт, а значить, і в’їзд для вас на територію Шенгену тимчасово неможливий.

Безумовно, найбажанішою, але більш доступною з перерахованих вище віз є C1, всі інші, висловлюючись простою мовою, потрібно «заслужити». Наприклад, якщо у вас в паспорті хоча б раз за останні три роки стояла віза підтипу C1, то при наступній подачі документів на візу, особливо в тому ж Візовому центрі, можна розраховувати на піврічну багаторазову візу. Набагато простіше отримати цю візу, якщо основна мета вашого перебування на території Шенгену – бізнес. Відповідно, бізнесмени також можуть претендувати і на річну MULTI, а політики чи дипломати, які за своїм родом діяльності досить часто здійснюють багаторазові поїздки до Європи, можуть розраховувати на MULTI підтипу С4.

Тип « D » («національна ») – це довгострокова віза на термін перебування, що перевищує 90 днів . Видається подібна віза кожною державою – членом Шенгенської угоди та у відповідності зі своїм законодавством. З 2010 р. віза категорії «D», видана державою, повністю застосовує Шенгенська законодавство, дає право проживати на території країни, що її видала, а також переміщатися по всій Шенгенській зоні не більше трьох місяців (90 днів) з  півріччя (180 днів).

Типи «FTD » (спрощений дорожній транзитний документ) і «FRTD» (спрощений залізничний транзитний документ) – це спрощені транзитні візи, що видаються тільки для транзиту між основною територією Росії та Калінінградською областю.

Тип «LTV » ( Limitedterritorialvalidityvisa ) – це короткострокова віза,що дозволяє відвідування лише тієї країни, Консульство котрою її видала. Подібна віза видається у виняткових випадках гуманітарного характеру. Має вона досить обмежені функції: по ній не можна навіть перебувати транзитом на території інших країн Шенгенської зони.