Шенгенська віза для дитини

Оформлення шенгенської візи для дитини в Києві, Донецьку, Харкові, Львові, Одесі, ХерсоніШенгенська віза для дитини виходить дещо легше, ніж для особи, яка досягла 18 років. Але багато чого залежить і від конкретних умов батьківства, і від країни, в яку планується візит.

Шенгенська віза для дитини (мається на увазі Україна) видається дітям до 16 років без відвідин ними співбесіди. Заява на візу вони також не пишуть самостійно.

Які конкретно документи для шенгенської візи, для подальшого подорожі необхідні, залежить багато в чому залежить від віку дитини, з ким віна подорожує і в якому сімейному статусі його батьки.

  1. Свідоцтво про народження дитини (копія та оригінал).
  2. Закордонні паспорти батьків (оригінал і копія всіх сторінок).
  3. Копія внутрішнього паспорта.
  4. 2 кольорові фотографії, зроблені не пізніше 3 міс. (3,5 х 4,5 см).
  5. Довіреність на право виїзду дитини з України, завірена нотаріусом від другого батька, якщо поїздка буде тільки з 1 з них (П.І.Б, паспортні дані, дати поїздки).
  6. Якщо не можна надати довіреність з причини смерті батьками або розлучення: свідоцтво про смерть (нотаріально завірена копія); особиста книжка матері-одиначки або довідка про виховання дитини матір’ю-одиначкою; довідка з міліції про неможливість встановити місцезнаходження другого з батьків; рішення суду, якщо дитина перебуває під опікою одного з батьків; рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків.
  7. Якщо дитина до 18 років має прізвище, відмінне від батьківського: свідоцтво про зміну прізвища, свідоцтво про розірвання першого шлюбу і про укладення нового.
  8. Для багаторазової шенгенської візи: перехресна довіреність, яка оформляється батьками один на одного.
  9. Якщо дитина подорожує без супроводу: згода батьків – нотаріальний дозвіл встановленого зразка (термін дії повинен покривати термін шенгенської візи).
  10. Якщо школяр: довідку з місця навчання.

Після 16 років дитина вже має окремий проїзний документ.

Ці документи для шенгенської візи знадобляться, якщо дитина збирається в поїздку без батьків:

  1. Свідоцтво про народження (копія та оригінал).
  2. Копії внутрішніх паспортів батьків.
  3. Самостійний проїзний документ дитини (копія та оригінал).
  4. Довідка з місця роботи 1 батька (бажано – на фірмовому бланку, з реквізитами компанії).
  5. Довіреність від обох батьків на право виїзду дитини з України в супроводі 3-ї особи, завірену нотаріально.
  6. Вказати: місце перебування (місто країни Шенгенської угоди), мету поїздки, термін поїздки, П.І.Б. батьків і супроводжуючого, паспортні дані батьків і супроводжуючого, прописку батьків і супроводжуючого.
  7. 2 кольорові фотографії, зроблені не пізніше 3 міс. (3,5 х 4,5 см).

Звичайно, рекомендується уточнити всі деталі в посольстві (візовому центрі) тієї країни Шенгенської угоди, яку ви хочете відвідати з дитиною. Посольства і візові центри різних Шенгенських країн перебувають не у всіх містах України, а деякі – тільки в Києві.