Категорії китайських віз, необхідні документи для оформлення

Віза в КитайКитай – приваблива і дуже цікава країна для українських туристів. Однак існує чимало відгуків про складність процедури оформлення візи.

Віза в Китай – необхідні документи

Для оформлення візи в Китай заявнику необхідно пред’явити наступні документи:

  • Дійсний закордонний паспорт, термін дії якого не менше 6 місяців, в ньому повинні бути чисті сторінки для віз.
  • Заповнена анкета на подачу візи. Бланк анкети можна отримати в приймальній консульського відділу або роздрукувати на сайті посольства КНР в Україні.
  • Анкету необхідно заповнювати повністю, уважно і вірно. У заповнену анкету потрібно вклеїти фотографію. 
  • Анкету краще заповнювати англійською мовою, проте можете і російською або китайською.
  • У графу ” запрошуюча сторона” вписуєте всі готелі по маршруту. У графу ” місце перебування” слід написати всі пункти маршруту.
  • Запрошення від китайської сторони. Якщо ваш друг / родич не може відправити офіційне запрошення, ви можете подати аплікацію на будь-яку китайську виставку в Пекіні та Шанхаї, і представити офіційне запрошення на виставку в Консульство. Можна обійтися і без запрошення, якщо ви вкажете в анкеті точний і чіткий маршрут своєї подорожі в Китаї.
  • Копії авіаквитків туди і назад або копія квитків на інший транспорт, яким будете добиратися до Піднебесної.
  • Підтвердження броні готелів.

Категорії китайських віз:

Туристична віза (L) – найпростіший у оформленні варіант. Вона є як одноразова, так і дворазова, залежно від того, скільки в’їздів до Китаю ви плануєте.

Маючи одноразову візу, ви можете в’їхати в Китай один раз з терміном перебування до 30 днів. Коридор при цьому становить 90 днів з моменту відкриття візи. Якщо ж ви в перебігу цих 90 днів так і не поїхали нікуди, то віза автоматично закривається по закінченню цих 90 днів.

Дворазова віза може знадобиться в тому випадку, якщо під час вашої поїздки, вам ненадовго потрібно буде покинути територію Китаю і потім – повернутися. При цьому, ви зробите в’їзд на територію країни два рази. Варто зауважити той факт, що загальний термін Вашого перебування в країні становить по 30 днів на кожний в’їзд.

Ділова віза (F) – для оформлення такої візи вам знадобитися офіційне запрошення, в якому буде чітко прописана мета вашого візиту. Стороною, що запрошує , в такому випадку може стати як комерційна, так і громадська організація. Оформлення такої візи має місце, з метою тимчасової роботи, або у разі проходження навчання.

Перевага оформлення ділової візи перед туристичною складають терміни перебування в країні. Якщо при оформленні туристичної візи ви маєте певні терміни перебування в країні без права їх продовження, то маючи ділову візу, ви можете їх продовжити до 60-90 днів .

У разі ж якщо термін вашої ділової поїздки становить менше місяця, то в такому випадку вам набагато простіше буде оформити звичайну туристичну візу.

Мультивіза (F) – це підвид ділової візи. Оформляючи таку візу ви можете здійснювати необмежену кількість поїздок в Китай в перебігу терміну її дії (півроку – рік). 

Вона є особливо зручною для людей, що ведуть бізнес з китайськими партнерами, оскільки позбавляє від частого оформлення документів.

Групова віза – оформляється у разі організації групових турів (відвідування конференції, відпочинок, відвідування виставок і т.д.) з терміном перебування на території Китаю не більш 2 тижнів. Мінімальна кількість людей, що складають групу має бути не менше 5 осіб. Також слід пам’ятати, що при перетині кордону (як в’їзд, так і виїзд) група повинна бути в повному її складі.

Транзитна віза (G) – така віза, зазвичай, оформляється тими людьми, які здійснюють поїздку з України по китайській території, в одну з країн, яка з ним межує. Термін дії такої візи становить 3-7 днів. Для її оформлення вам знадобляться закордонний паспорт з візою тієї країни, в яку ви їдете, а також – авіа, або залізничні квитки.

Залежно від того, наскільки часто вам потрібно буде перетинати китайську територію, ви можете оформити одноразову, дворазову, або багаторазову транзитну китайську візу.

Робоча віза (Z) – така віза відкривається при наявності офіційного запрошення від компанії, яка уклала відповідний трудовий контракт з виїжджаючою особою. При цьому, при оформленні робочої візи, вам знадобитися показати сам контракт, а також – вже заповнену візову анкету, фото і ваш закордонний паспорт. Якщо ви плануєте перебування в Китаї за робочою візою більш ніж півроку – вам знадобитися мати також і медичну довідку. Загалом, оформлення такої візи може зайняти у вас близько 5 днів.

Навчальна віза (Х) – оформляється у випадку якщо людина їде в Китай з метою навчання в одному з вузів цієї країни. Для її оформлення вам знадобляться: закордонний паспорт, фото, анкету вузу форми JW201 або JW202, повідомлення про зарахування вас до вузу Китаю, а також – медична довідка (якщо термін дії візи перевищує півроку). 

Особливістю такої візи є той факт, що людина не має права здійснювати будь-яку діяльність на території Китаю, крім навчання.

По термінах оформлення така віза становить близько 5 днів.

Віза по прильоту – вона може бути вигідна в тому випадку, якщо людині потрібно терміново потрапити в Китай, але, в силу яких-небудь непередбачених обставин, у нього не вистачило часу на подачу документів на передчасне оформлення візи. Однак, варто пам’ятати про ряд деяких обмежень при отриманні такої візи:

  • отримати таку візу можна тільки в аеропорту Пекіна, тому, ваш приліт в країну повинен здійснюватися виключно тільки через її столицю;
  • для того, щоб вам відкрили візу, вам потрібно буде мати ваучер на проживання, який оформляється компанією, що відкриває візу;
  • термін дії такої візи становить ту кількість днів, на яку у вас заброньовано номер в готелі Китаю.